۱۰ روش مرسوم کلاهبرداری در معاملات املاک

23 آذر 1400
۰ دیدگاه
زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه

صنعت املاک و مستغلات، جزو مشاغلی است که اگر در مسیر درست انجام شود، بسیار سودآور است. پول‌های کلان و سرمایه‌های فراوانی در طی این قبیل معاملات رد و بدل می‌شود.

یکی از گران‌ترین معاملات، مربوط به خرید و فروش ملک و زمین‌هایی است که قیمت بالایی دارند. در همین حین افرادی هستند که در این صنعت دست به خلاقیت‌هایی برای کلاهبرداری املاک در خرید و فروش ملک می زنند، تا سودهای کلانی به جیب بزنند.

خریداران و فروشندگان با اعتماد بی‌‌دلیل و از روی بی‌تجربه‌گی به افراد سودجو، درگیر کلاهبرداری املاک‌ می‌شوند. در این مطلب به بررسی انواع اقدامات جعلی، کلاهبرداری در صنعت املاک و نکاتی که باید هنگام خرید و فروش ملک بدانید تا درگیر کلاهبرداری املاک نشوید می‌پردازیم.

 برخی افراد سودجو، دست به خلاقیت‌هایی می‌زنند و در خرید و فروش ملک کلاهبرداری می‌کنند، تا سودهای کلانی به جیب بزنند. خریداران و فروشندگان با اعتماد بی‌‌دلیل و از روی ناآگاهی، درگیر کلاهبرداری املاک‌ می‌شوند.

دفاتر جعلی و کلاهبرداری املاک

یکی از مواردی که به شدت در زمینه کلاهبرداری معاملات مسکن شایع شده، ایجاد دفاتر غیر قانونی و بدون مجوز است. کلاهبرداران با اجارۀ یک دفتر و ایجاد فضایی شیک، سعی در فریب دادن مالکان و خریداران ملک دارند. کلاهبرداران خود را جای مشاور املاک قرار می‌دهند و با معرفی فردی به عنوان خریدار اقدام به تنظیم مبایعه نامه می‌کنند.

با قیمت‌گذاری ملک زیر قیمت واقعی بازار، آن را به فردی که به عنوان همدست دارند می‌فروشند و از این طریق اقدام به کلاهبرداری می‌کنند. این افراد با ضرر و زیانی که به فروشنده وارد می‌کنند، با گرفتن سند از فروشنده در قبال مبلغ ناچیزی، ملک را با نام‌های دیگر به افراد دیگر می‌فروشند و سپس متواری می‌شوند.

این نوع از کلاهبرداری معاملات مسکن به شدت رایج است و افرادی که اطلاعات کافی در زمینه خرید و فروش ندارند در دام افراد سودجو می‌افتند.

برای اینکه درگیر این نوع از کلاهبرداری معاملات مسکن نشوید، در هنگام مراجعه به دفاتر املاک و مستغلات از مجوز ثبت و مجوز فعالیت ایشان مطمئن شوید و سپس اقدام به هرگونه معامله‌ای کنید. جدای از این موارد بدون کسب مشورت از افراد معتمد، اقدام به عقد مبایعه نامه نکنید.

 

 

یکی از روش‌های مرسوم کلاهبرداری املاک، ایجاد دفاتر املاک جعلی و بدون مجوز است.

 

مبایعه نامۀ جعلی در کلاهبرداری املاک

  • هنگام خرید ملک، زمین و آپارتمان هر دو سوی قرارداد، هم خریدار و هم فروشنده باید از وضعیت سند آگاهی داشته باشند.
  • سند باید به رویت خریدار برسد و با مشخصات ملک، زمین یا آپارتمان مطابقت داشته باشد.
  • لازم است مالک یا مالکان احراز هویت شوند.
  • چنانچه معامله به خریداران متعدد فروخته می‌شود، باید همه افرادی که نام آن‌ها در مبایعه نامه ذکر می‌شود در طی نوشتن قرارداد حضور فیزیکی داشته باشند.
  • در قسمت توضیحات مبایعه نامه تمامی شرایط طرفین قرارداد، مشخصات چک‌هایی که رد و بدل می‌شود و مبالغی که به صورت نقد واریز و پرداخت شده است نوشته شود.
  • بسیاری از کلاه‌برداری‌ها با جعل مبایعه نامه صورت می‌گیرد. مواردی که بدون خواندن مشتری یا فروشنده، در قسمت توضیحات به تأیید این افراد می‌رسد.
  • کلاهبرداران با نوشتن مبایعه نامه‌های جعلی و عدم تمایل افراد به گرفتن کد رهگیری که سیستم صادر می‌کند، اقدام به سودجویی و کلاهبرداری معاملات مسکن از فروشندگان و خریداران ملک می‌کنند.

کلاهبرداری املاک تحت عنوان تسهیلات بانکی

افرادی سودجو با تأسیس شرکت‌ و انتشار خبر تسهیلات بانکی برای خرید ملک، اقدام به کلاهبرداری‌های بزرگی می‌کنند. در سال ۹۱ شرکتی راه‌اندازی شد و کلاهبرداران با نشر آگهی در سراسر شهر تهران تحت عنوان تسهیلات بانکی با کمترین کارمزد، متقاضیان را برای گرفتن انواع وام نظیر وام کارگشایی، کارآفرینی، جانبازی و … به سوی خود جلب کردند.

سپس با استفاده از اسناد جعلی و سربرگ‌های دولتی وزارت تعاون و رفاه اجتماعی، نمایندگانی را جهت ارزش‌گذاری املاک متقاضیان اعزام می‌کردند و از افراد بی‌تجربه کلاهبرداری می‌کردند. مال باختگان نیز پس از دیدن اسناد پول خود را به حساب‌های جعلی این افراد انتقال می‌دادند.

این گروه از کلاهبرداران برای جلوگیری از شناسایی‌شان توسط پلیس،‌ به صورت دوره‌ای در محدوده‌های مختلف فعالیت می‌کردند و پس از کلاهبرداری‌های ملکی محل فعالیت خود را تغییر می‌دادند. بی‌تجربگی افراد و تمایل آن‌ها به گرفتن تصمیمات سریع بدون تحقیق باعث می‌شود افراد سودجو تحت هر عنوانی بتوانند آن‌ها را گول بزنند.

برای اینکه درگیر انواع این نوع از کلاهبرداری معاملات مسکن نشوید پیشنهاد می‌شود:

  • پیش از اینکه هر تصمیمی بگیرید، کمی تحقیق کنید و از صحت اخبار منتشر شده مطلع شوید.
  • به نزدیکترین بانک سر بزنید و از آن‌ها در خصوص موارد منتشر شده سوال کنید.
  • پس از دریافت پیام و ایمیل‌های مشکوک تحت عنوان اعطای وام‌های بانکی از سوی افرادی که هویت مشخصی ندارند، اقدام به حذف پیام و ایمیل آن‌ها کنید.
  • به هیچ عنوان اطلاعات حساب بانکی خود را در اختیار افراد مشکوک قرار ندهید و از واریز مبالغ حتی بسیار کم به حساب این افراد خودداری کنید.

 

کلاهبرداری در فروش ملک‌های نیمه ساز

در هنگام خرید خانه‌های نیمه‌ساز باید دقت فراوانی کنید. هزاران مورد از انواع کلاهبرداری‌ها در خصوص واحدهای آپارتمانی پیش‌ساخته و نیمه‌ساز به اداره پلیس گزارش شده است.

بسیاری از کلاهبرداران اقدام به پیش‌فروش واحدهای آپارتمانی می‌کنند و هیچ وقت این واحدهای آپارتمانی آمادۀ سکونت نمی‌شوند.

بسیاری از افراد سرمایه خود را در اختیار کلاهبرداران قرار می‌دهند و اقدام به خرید واحدهای آپارتمانی نیمه‌ساز می‌کنند، بعدتر متوجه می‌شوند افراد دیگری نیز اقدام به خرید همان ملک کرده‌اند و دیگر خبری از سوی سودجویان به دست نمی‌آورند. بعضی از دفاتر املاک نیز در کمک به سودجویان به صورت تقلبی سندهای جعلی برای یک واحد آپارتمانی می‌سازند و با همین پوشش سرمایۀ مردم را از آن‌ها می‌گیرند.

کلاهبرداری املاک از طریق بستن قرارداد با نمایندۀ صاحب ملک

بسیاری از دفاتر املاک با ارائۀ مدارک جعلی، خود را به عنوان نماینده صاحبان املاک و مستغلات معرفی می‌کنند.

این افراد با ایجاد وکالت‌نامه‌های جعلی املاک افراد بی‌‌تجربه را به فروش می‌رسانند و با ارائۀ اطلاعاتی نظیر عدم حضور فرد در کشور یا ناتوانی‌ جسمی صاحبان ملک، خود را به عنوان نماینده صاحب ملک جا می‌زنند و به همین نحو اقدام به سودجویی و کلاهبرداری در خرید و فروش ملک می‌کنند.

افراد بسیاری نیز پس از دیدن ملک یا شرایط ویژۀ زمین تمایل به معامله دارند و اقدام به خریدهای غیر قانونی می‌کنند. در هنگام انجام معاملات ملکی پیشنهاد می‌شود:

  • بدون حضور واقعی صاحب ملک یا زمین، به هیچ عنوان اقدام به معامله نکنید.
  • از استناد به کپی مدارک ارائه شده مربوط به سند خانه، وکالت‌نامه و بنچاق خودداری کنید.
  • کپی مدارک در صورتی که برابر اصل شده باشند قابل قبول هستند، در غیر این صورت فاقد هر گونه اعتبار قانونی خواهند بود.
  • پیش از انجام معامله در خصوص هر موردی تحقیق و بررسی کنید.
  • از افرادی که در این زمینه تخصص دارند و مورد اعتماد شما هستند مشاوره و راهنمایی بگیرید.

کلاهبرداری در خرید و فروش ملک در رهن بانک

بر اساس قوانین مدنی، خرید و فروش مال دیگران جرم و کلاهبرداری محسوب می‌شود. بر اساس ماده ۷۹۳ قانون مدنی در خصوص رهن ملک، رهن موجب خروج ملک در رهن از مالکیت رهن دهنده (راهن) نمی‌شود و فقط برای رهن کننده (مرتهن) نسبت به مال رهنی حق عینی و حق تقدم ایجاد می‌کند که می‌تواند از محل فروش مال رهنی طلب خود را استیفا کند.

از این رو فروش ملک در رهن، فروش ملک دیگران محسوب نمی‌شود. اما باید توجه داشته باشید اگر قصد خرید ملکی را دارید که در رهن بانک است، نیاز است تا در قرارداد این مورد و مدت زمانی که ملک در رهن است ذکر شود.

مشاوره گرفتن از وکلای قانونی و مشاوره با متصدیان بانک می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند. بهترین راهکار این است که تنها به اطلاعاتی که مشاورین فروش به شما ارائه می‌کنند اکتفا نکنید.

برای انتقال ماندۀ بدهی بانک نیز پرداخت ما‌به‌التفاوت تسهیلات فروش اقساطی خرید مسکن در زمان انتقال مانده بدهی، از محل انواع حساب‌های تعهدی با رعایت ضوابط و مقررات تا سقف ۶۰۰ میلیون ریال در تهران، ۵۰۰ میلیون ریال در مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت و ۴۰۰ میلیون ریال در سایر مناطق شهری امکان‌پذیر است.

برای دریافت این مابه‌التفاوت، مانده بدهی حین فسخ (پس از کسر سود سال‌های آتی) تسهیلات قبلی مورد محاسبه قرار می‌گیرد.

کلاهبرداری رهن و اجارۀ ملک

هنگام اجارۀ ملک، حتماً دقت کنید ملک مورد نظر بازدید شده باشد و از صحت تمام اطلاعات ذکر شده در خصوص ملک مطمئن شوید. توجه داشته باشید هنگام عقد قرارداد درخواست پیش‌پرداخت‌های کلان امری غیر منطقی است. قوانین مشخصی برای تعیین میزان پیش‌پرداخت به صاحب خانه وجود دارد.

مبالغی که تحت عنوان پیش پرداخت به مالک می‌دهید باید هنگام نوشتن قرارداد باشد، پیش از نوشتن قرارداد حتی اگر از قبل چک ضمانت گرفته باشید، امری بی دلیل است. بسیاری از مشاوران املاک، با گفتن این نکته که در صورت عدم پیش پرداخت امکان اجاره دادن ملک به فرد دیگر وجود دارد، از افراد بی‌تجربه کلاهبرداری می‌کنند.

با گرفتن مبالغ غیر قانونی، اقدام به کلاهبرداری رهن و اجاره ملک می‌کنند و بعد از آن نیز منکر این داستان می‌شوند.

  • هنگام تنظیم قرارداد اجاره، حضور مالک (موجر) و مستأجر الزامی است. مبالغی که در این میان رد و بدل می‌شود باید در قرارداد قید شود، و هنگام فسخ قرارداد، مبلغی که به عنوان پیش‌پرداخت، پرداخت شده باید به مستأجر برگردانده شود.

 دقت و بررسی اسناد ارائه‌شده توسط فروشنده و دفتر املاک، یکی از راه‌های پیشگیری از فریب خوردن است.

 

کلاهبرداری در پوشش اجارۀ خانه

بعضی از کلاهبرداران رهن و اجاره، یک واحد آپارتمانی را به چند نفر و به صورت هم‌زمان اجاره می‌دهند و پس از گرفتن پول ودیعه متواری می‌شوند.

این افراد با هم دستی مشاوران املاک اقدام به نوشتن اجاره‌نامه‌های جعلی می‌کنند و از همۀ قربانیانی که متقاضی اجارۀ آپارتمان هستند کلاهبرداری می‌کنند. مال‌باختگان پس از پرداخت مبلغ ودیعه، در قالب رهن یا اجاره درگیر این نوع کلاهبرداری املاک می‌شوند.

کلاهبرداری از طریق خرید و فروش ملک بدون بازدید

مواردی از انواع کلاهبرداری معاملات مسکن گزارش شده که نشان می‌دهد، فرد بدون بازدید از واحد اصلی و تنها با استناد به گفته مشاوران املاک که این واحد نیز مشابه واحد دیگری است اقدام به خرید یا اجاره ملک می‌کنند.

پس از رجوع به واحد اصلی با مواردی از کسری مواجه می‌شوند. امکانات ملک نظیر سیستم تهویه، گرمایش و لوله‌کشی ناقص یوده و اما قرارداد بر این اساس نوشته نشده است.

  • پیش از عقد قرارداد از صحت اطلاعاتی که دربارۀ ملک ارائه می‌شود مطمئن شوید.
  • مواردی نظیر سیستم گرمایشی، قبض‌های آب و برق جزو مواردی است که توسط مالک قبلی ملک باید به وضعیت ثابتی رسیده باشد.
  • پس از عقد قرارداد و واگذاری سند، تمام این موارد مربوط به مالک فعلی خواهد شد و مالک قبلی در قبال این موارد مسئولیتی ندارد.

جمع‌بندی

  • از ثبت دفاتر رسمی و مجوز فعالیت مشاورین املاک اطمینان حاصل کنید و در دفاتری که مجوز فعالیت آن‌ها باطل شده اقدام به بستن هیچ گونه قراردادی نکنید.
  • کلاهبرداری املاک و خرید و فروش ملک با نوشتن مبایعه نامه‌های جعلی امری است شایع و بسیاری افراد درگیر این نوع از کلاهبرداری املاک می‌شوند.
  • واحدهای پیش‌فروش و نیمه‌ساخته‌ای که هیچ وقت کامل نمی‌شوند، از انواع کلاهبرداری املاک محسوب می‌شوند. در این موارد از کلاهبرداری املاک افرادی که خود را به عنوان مالک معرفی کرده‌اند، پس از دریافت مبلغی به عنوان پیش‌پرداخت، متواری می‌شوند.
  • کلاهبرداری‌ معاملات مسکن که بدون حضور مالک یا مالکان صورت می‌گیرد از مواردی است که افراد بسیاری را درگیر این نوع کلاهبرداری معاملات مسکن کرده است.
  • ارائۀ وکالت نامه‌های جعلی از طرف مالک یا مالکین که به صورت شریکی صاحب یک ملک هستند از انواع کلاهبرداری املاک است.
  • خرید و فروش ملک در رهن بانک بدون اطلاع از نحوه بازپرداخت وام مسکن از مواردی است که کلاهبرداری محسوب می‌شود. تمام شرایط باز پرداخت وام باید در قرارداد ذکر شود.
  • کلاهبرداری معاملات مسکن با شیوۀ اجاره یا فروش یک ملک به چندین نفر و دریافت مبلغ ودیعه از خریدار از روش‌هایی است که کلاهبرداران از طریق آن اقدام به سودجویی می‌کنند.
  • پیش از عقد قرارداد از صحت شرایط فعلی ملک اطلاعات کامل کسب کنید و توجه داشته باشید تمام این موارد باید هنگام نوشتن قرارداد در قسمت توضیحات قید شود.
  • برای اینکه هنگام اجارۀ ملک درگیر انواع کلاهبرداری معاملات مسکن نشوید، اقدام به دریافت کد رهگیری از سیستم کنید و پیش از امضای قرارداد همه موارد بازپرداخت و مبلغ ودیعه را بخوانید.

 

منبع: کیلید مگ

اشتراک گذاری:

ارسال دیدگاه