روش محاسبه شارژ ساختمان + قوانین

14 اردیبهشت 1401
۰ دیدگاه
زمان تقریبی مطالعه: 10 دقیقه

در سال‌های اخیر، میزان رشد جمعیت به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرده است و از سوی دیگر به علت مشکلات اقتصادی و بی‌توجهی به شهرهای کوچک و روستاها، مردم این مناطق، به کلان‌شهرها مهاجرت می‌کنند و در نتیجه موجب افزایش جمعیت شهرهای بزرگ می‌شوند.

اما این رشد جمعیت، نیازمند تدارکاتی در شهرهای بزرگ است. ایجاد فرصت‌های شغلی، سیستم کارآمد و سریع حمل و نقل و مسکن از جمله نیازهایی است که باید به هنگام رشد جمعیت به آن‌ها توجه شود.از طرفی رشد و افزایش جمعیت موجب تغییر شکل خانه‌ها شده است و در کلان‌شهرها، آپارتمان‌نشینی افزایش پیدا کرده است.

بسیاری از بخش‌های آپارتمان‌ها مشترک هستند بنابراین برای جلوگیری از هرج‌ومرج‌های بیهوده و تخلفات، نیازمند تعیین قوانینی خاص هستند تا در صورت بروز مشکل به آن قوانین رجوع شود. یکی از قوانین بسیار کارآمد و مهمی که در این زمینه وجود دارد، قوانین مربوط به شارژ ساختمان است.

در ادامه به بررسی نحوه محاسبه شارژ ساختمان، نمونه جدول شارژ ساختمان و فرمول محاسبه شارژ ساختمان می‌پردازیم و هر یک را توضیح می‌دهیم.

شارژ ساختمان چیست؟

همه ساختمان‌ها دارای هزینه‌هایی هستند. هزینه‌های بخش‌های مشترک و مشاع بین تمامی مالکان و مستأجرها تقسیم می‌شوند و همه آن‌ها موظف به پرداخت این هزینه‌ها هستند. محاسبه و نحوه پرداخت این هزینه‌ها، قوانین خاص خود را دارد.

این هزینه‌ها مربوط به بخش‌هایی چون پلکان، راهروها، پشت‌بام، حیاط، پارکینگ و آسانسور می‌شوند. علاوه بر این موارد، هزینه نظافت ساختمان، حقوق سرایدار، هزینه‌های مربوط به تعمیرات و قبوض مشترک نیز وجود دارد.

همه این هزینه‌ها به صورت مشترک باید پرداخت شوند. برای جلوگیری از بروز مشکلات و اختلافات ناشی از چگونگی و نحوه محاسبه شارژ ساختمان، قانون‌گذاران کشور قوانینی را وضع کرده‌اند تا به هر گونه سؤال در این زمینه پاسخ داده شده باشد.

نحوه محاسبه شارژ ساختمان

هزینه‌ای که از هر واحد مسکونی به عنوان شارژ ساختمان دریافت می‌شود بر اساس قوانین و تبصره‌های ویژه‌ای تعیین می‌شوند. بهتر است قبل از این که افراد، واحدی در آپارتمان تهیه کنند، قوانین مربوط به آپارتمان‌نشینی را مطالعه کنند زیرا بسیاری از مشکلات، ناشی از نداشتن اطلاعات و ناآشنایی با قوانین مربوط به آپارتمان‌نشینی است.

در این قوانین به صورت کامل مشخص شده است که هر واحد چه میزان هزینه باید پرداخت کند، چرا باید پرداخت کند و نحوه محاسبه شارژ ساختمان نیز به صورت کامل توضیح داده شده است. برای راحتی کار مدیران ساختمان، نرم‌افزارهایی به منظور محاسبه شارژ ساختمان ساخته شده‌اند که در ادامه به برخی از بهترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

انواع روش‌های محاسبه شارژ ساختمان

برای محاسبه شارژ ساختمان روش‌های مختلفی تدوین شده است. این انواع به علت رعایت عدالت در نحوه تقسیم‌بندی هزینه‌های آپارتمان تعیین شده‌اند. در انتخاب نوع نحوه محاسبه شارژ ساختمان، باید دقت زیادی به کار برد و هیئت‌مدیره ساختمان باید با توجه به نوع آپارتمان و میزان هزینه‌های آن یکی از حالت‌های محاسبه شارژ ساختمان را انتخاب کند.

هر یک از این روش‌ها فرمول محاسبه خاص خود را دارند. محاسبه شارژ ساختمان به روش‌های زیر انجام می‌شود:

  • شارژ واحدی
  • شارژ متراژی
  • شارژ نفری
  • شارژ نفر متراژی
  • شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی
  • شارژ واحدی به همراه شارژ نفری
  • شارژ واحدی به همراه شارژ نفری متراژی
  • شارژ نفری به همراه شارژ متراژی
  • شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی و شارژ نفری
  • شارژ بر اساس هزینه‌های مجتمع مسکونی و آپارتمان‌ها

حالت‌های محاسبه شارژ ساختمان بر اساس شارژ نفری، تنها در مجتمع‌های مسکونی کاربرد دارد.

نحوه محاسبه شارژ واحدی

شارژ واحدی مناسب مجتمع‌های مسکونی، اداری و تجاری است. این نوع شارژ بر اساس تعداد واحدها محاسبه می‌شود و همه واحدها به میزان برابر، شارژ را به صورت ماهانه پرداخت می‌کنند.

برای مثال، واحدهای دوخوابه مبلغ شصت هزار تومان و واحدهای سه‌خوابه مبلغ هشتاد هزار تومان باید پرداخت کنند. در محاسبه شارژ ساختمان به این روش، داشتن و یا نداشتن انباری و پارکینگ هم در تعیین میزان شارژ موثر است. برای مثال، واحدهایی که دارای انباری هستند باید مبلغ پنجاه هزار تومان به صورت ماهانه پرداخت کنند و واحدهایی که دارای انباری و پارکینگ هستند باید مبلغ هفتاد هزار تومان به صورت ماهانه پرداخت کنند.

این روش محاسبه شارژ ساختمان مناسب مجتمع‌هایی است که واحدهای یکسانی دارند، دارای سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی نیستند و هر واحد کنتورهای آب و گاز مستقل دارند.

نحوه محاسبه شارژ متراژی

این نوع محاسبه، مناسب مجتمع‌های مسکونی، اداری و تجاری است. در این نوع پرداخت شارژ، همه واحدها با توجه به میزان متراژی که دارند، شارژ خود را به صورت ماهانه پرداخت می‌کنند. برای مثال اگر شارژ هر متر ۱۰۰۰ تومان باشد، شارژ یک واحد ۱۰۰ متری، صد هزار تومان به صورت ماهانه است و شارژ یک واحد صد و پنجاه متری، صد و پنجاه هزار تومان به صورت ماهانه است.

این روش محاسبه برای مجتمع‌هایی که واحدهایی با متراژ متفاوت دارند، مفید است. این مجتمع‌ها دارای سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی هستند. اصولا بیشترین میزان هزینه‌های این گونه از مجتمع‌ها، مربوط به بخش سرمایش و گرمایش می‌شود.

شارژ نفری

این نحوه محاسبه شارژ به تعداد ساکنان هر واحد بستگی دارد و مختص مجتمع‌های مسکونی است. برای مثال شارژ هر نفر به صورت ماهانه، بیست هزار تومان است. به این ترتیب، شارژ واحدی که سه نفر ساکن آن هستند، ماهانه شصت هزار تومان می‌شود و واحدی که پنج نفر ساکن دارد، باید ماهانه صد هزار تومان پرداخت کند.

این روش برای مجتمع‌هایی که سیستم آب مشترک دارند، مناسب است؛ زیرا بیشترین هزینه صرف مصرف آب می‌شود.

شارژ نفری متراژی

بر اساس این مدل از محاسبه شارژ ساختمان، هر واحد بر اساس تعداد افراد و متراژ واحد، باید به صورت ماهانه شارژ پرداخت کند. اصولا نحوه محاسبه هر کدام از این بخش‌ها به صورت بیست به هشتاد است، یعنی میزان شارژی که برای متراژ تعیین می‌شود باید نسبت بیست به هشتاد با شارژ نفری داشته باشد.

برای مثال، واحدها برای پرداخت شارژ، باید نفری ۱۰۰۰۰ تومان و برای هر متر، ۸۰۰ تومان پرداخت کنند. یعنی یک واحد صد متری که سه نفر ساکن آن هستند، باید ماهیانه هفتاد هزار تومان پرداخت کند و واحدی با متراژ صد و پنجاه متری که چهار نفر ساکن دارد، باید ماهانه صد و چهار هزار تومان پرداخت کند.

این روش محاسبه مناسب مجتمع‌های مسکونی است که واحدهای آن متراژ متفاوتی دارند و سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی دارند. این مجتمع‌ها سیستم آب مشترک نیز دارند.

نحوه محاسبه شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی

این روش محاسبه شارژ ساختمان مناسب مجتمع‌های مسکونی، اداری و تجاری است. در این روش شارژی ثابت وجود دارد که با میزان شارژ متغیر متراژی جمع بسته می‌شود و واحدها ملزم هستند این میزان شارژ را به صورت ماهیانه پرداخت کنند.

برای مثال، شارژ ثابت یک واحد مسکونی، ماهانه پنجاه هزار تومان است و شارژ متراژی آن، ۶۰۰ تومان برای هر متر مربع است. در این صورت یک واحد مسکونی با متراژ صد متر، مبلغ صد و ده هزار تومان را باید به صورت ماهانه پرداخت کند. اگر شارژ ثابت یک واحد اداری شصت هزار تومان باشد و این واحد صد متر باشد، شارژ ماهانه آن صد و چهل هزار تومان به صورت ماهانه می‌شود.

این روش محاسبه برای مجتمع‌هایی که دارای واحدهایی با متراژ متفاوت هستند، دارای سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی هستند و مجتمع‌هایی که ترکیبی هستند، مناسب است. منظور از ترکیبی، وجود واحدهای مسکونی، اداری و تجاری در یک مجتمع است.

شارژ واحدی به همراه شارژ نفری

این روش محاسبه شارژ ساختمان مناسب مجتمع‌های مسکونی است. در این روش، واحدها دارای شارژی ثابت هستند و شارژ متغیری که بر اساس تعداد ساکنین هر واحد مشخص می‌شود، به آن اضافه می‌شود و واحدها باید آن را به صورت ماهانه پرداخت کنند.

برای مثال شارژ ثابت واحدها ماهانه پنجاه هزار تومان است و به ازای هر نفر باید بیست هزار تومان شارژ پرداخت کنند. با این حساب، شارژ یک واحد مسکونی که سه نفر ساکن دارد، ماهانه صد و ده هزار تومان می‌شود و شارژ واحدی با چهار عضو، ماهانه صد و سی هزار تومان می‌شود.

این روش محاسبه برای مجتمع‌هایی که دارای واحدهایی با متراژ یکسان هستند و آب مشترک دارند، مناسب است.

شارژ واحدی به همراه شارژ نفر متراژی

در این روش محاسبه شارژ ساختمان، از ترکیب شارژ ثابت به همراه شارژ نفری و شارژ متراژی استفاده می‌شود. برای مثال، هر واحد مسکونی، شارژ ثابت ماهانه‌ای به مبلغ پنجاه هزار تومان دارد و برای هر متر مربع باید هزار تومان و برای هر نفر، ده هزار تومان پرداخت شود. در این صورت شارژ یک واحد مسکونی با متراژ صد متر و سه نفر عضو، صد و هشتاد هزار تومان به صورت ماهانه می‌شود.

واحدی با متراژ صد و پنجاه متر مربع با چهار نفر عضو، باید مبلغ دویست و چهل هزار تومان به صورت ماهانه پرداخت کند. این روش محاسبه شارژ ساختمان برای مجتمع‌های مسکونی که دارای واحدهایی با متراژ متفاوت و سیستم گرمایش و سرمایش و آب مشترک هستند، مناسب است.

شارژ نفری به همراه شارژ متراژی

این نوع شارژ بر اساس تعداد ساکنین واحد و متراژ هر واحد مشخص می‌شود. برای مثال، شارژ هر متر مربع ۱۰۰۰ تومان و برای هر نفر ۱۰۰۰۰ تومان است. با این حساب، شارژ یک واحد صد متری با سه ساکن، ماهیانه ۱۳۰۰۰۰ تومان می‌شود و شارژ یک واحد صد و پنجاه متری با چهار نفر عضو، ماهیانه ۱۹۰۰۰۰ تومان می‌شود.

این روش محاسبه برای مجتمع‌های مسکونی که دارای سیستم گرمایش و سرمایش و آب و گاز مشترک هستند اما متراژ متفاوتی دارند، مناسب است.

شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی و شارژ نفری

این روش محاسبه مناسب مجتمع‌های مسکونی است. برای مثال، شارژ ثابت هر واحد پنجاه هزار تومان است و برای هر مترمربع باید هزار تومان و برای هر نفر، ده هزار تومان پرداخت شود. در این صورت یک واحد با متراژ صد متر و سه عضو باید ماهیانه صد و هشتاد هزار تومان پرداخت کند.

این روش برای مجتمع‌های مسکونی که واحدهایی با متراژ متفاوت دارند و سیستم گرمایش و سرمایش، آب و گاز مشترک دارند، مناسب است.

تعیین شارژ بر اساس هزینه‌ها

در این روش محاسبه، شارژ ساختمان بر اساس هزینه‌های انجام شده، بین واحدها تقسیم می‌شود. اصولا هزینه‌های آب به صورت نفری و هزینه گاز به صورت متراژی و هزینه‌های برق به صورت واحدی یا ثابت محاسبه می‌شود. فرض کنید مبالغ قبوض یک مجتمع مسکونی شامل موارد زیر می‌شود:
قبض آب به مبلغ صد هزار تومان، قبض برق به مبلغ دویست هزار تومان و قبض گاز به مبلغ سیصد هزار تومان است.

حال اگر این مجتمع دو واحد با ویژگی‌های زیر داشته باشد:
واحد مسکونی یک: صد متر، سه نفر عضو
واحد مسکونی دو: دویست متر با دو نفر عضو

سهم آب ساختمان یک، شصت هزار تومان و سهم آب ساختمان دو، چهل هزار تومان می‌شود. سهم برق آنها نیز صد هزار تومان و سهم گاز آن‌ها به ترتیب دویست هزار تومان و صد هزار تومان می‌شود. با توجه به فرمول محاسبه شارژ ساختمان بر این اساس، ساختمان یک باید ماهیانه سیصد و شصت هزار تومان و ساختمان شماره دو ماهیانه دویست و چهل هزار تومان پرداخت کنند.

انواع نرم‌افزارهای مدیریت ساختمان و شارژ

نرم‌افزارهایی برای آسانی کار مدیران ساختمان ساخته شده است که به جای رفتن راه‌های پیچیده، می‌توانند به سادگی از آن‌ها استفاده کنند. احتمال خطا در این نرم‌افزارها خیلی کم است و آن میزان خطا نیز ممکن است ناشی از اطلاعات ورودی اشتباه باشد. به همین دلیل، مدیران و ساکنان مجتمع‌ها می‌توانند با خیال راحت از آن‌ها استفاده کنند. در ادامه برخی از این نرم‌افزارها را به شما معرفی می‌کنیم.

نرم‌افزار آپارتمانا

این نرم‌افزار دارای دو بخش مجزا است و هم برای مدیر ساختمان و هم برای ساکنان ساختمان طراحی شده است. در بخش مدیر ساختمان سه قسمت وجود دارد:

  • ثبت هزینه‌های ساختمان: مدیر ساختمان می‌تواند هزینه‌های ساختمان را در هر مکانی که حضور دارد، ثبت کند.
  • محاسبه شارژ ساختمان: مدیر ساختمان می‌تواند به سادگی شارژ ساختمان را محاسبه کند و از طریق نرم‌افزار به ساکنین اعلام کند.
  • گزارش‌گیری: در این بخش هم مدیر و هم ساکنین ساختمان می‌توانند گزارش صورتحساب واحدها، گردش صندوق و واحدهای بدهکار را مشاهده کنند. میزان بدهی نیز در این برنامه مشخص است.

در بخش ساکنین ساختمان هم قسمت‌هایی که مربوط به این افراد می‌شود، وجود دارد:

  • مشاهده صورتحساب: در این بخش ساکنین می‌توانند به صورت کاملاً دقیق از هزینه‌ها مطلع شوند.
  • پرداخت آنلاین شارژ: ساکنین می‌توانند سهم شارژ خود را به صورت آنلاین از درگاه‌های پرداخت اینترنتی پرداخت کنند.
  • تابلو اعلانات: ساکنین می‌توانند در هر زمان و در هر مکانی از آخرین اخبار ساختمان مطلع شوند.

نرم‌افزار کاشانه

نرم‌افزار دیگری که برای محاسبه شارژ ساختمان طراحی شده است، مدیریت شارژ ساختمان کاشانه نام دارد. این نرم‌افزار هم می‌تواند بسیاری از مسائل مربوط به ساختمان را به آسانی حل کند. ویژگی‌های این نرم‌افزار شامل موارد زیر می‌شود:

  • محاسبه شارژ به صورت‌های مختلف: در این نرم‌افزار می‌توانید به شیوه‌های مختلفی شارژ ساختمان را محاسبه کنید. شما می‌توانید از هر یک از موارد رایج در محاسبه شارژ ساختمان استفاده کنید.
  • این موارد شامل محاسبه شارژ ساختمان بر اساس شارژ ثابت، متراژ، تعداد اعضا، طبقه و به صورت تلفیقی می‌شود. در هنگام محاسبه شارژ ساختمان می‌توانید مواردی چون شارژ واحدهای خالی، محاسبه جریمه و اجاره مشاعان را اعمال کنید.
  • گزارش‌گیری: نرم‌افزار مدیریت محاسبه شارژ ساختمان کاشانه گزارش‌هایی مانند وضعیت بدهکاران و بستانکاران، وضعیت پرداخت شارژ ماهانه و سالانه، دخل و خرج کلی ساختمان، سهم هر واحد از هزینه‌ها، درآمدهای ساختمان و سایر گزارش‌های آماری را در برمی‌گیرد.

سهولت استفاده از این نرم‌افزار، روش‌های پرداخت متنوع، اطلاع‌رسانی به شیوه‌های مختلف( ارسال پیامک، ارسال پیام در تلگرام و…) و امکان پشتیبان گیری از دیگر ویژگی‌های این نرم‌افزار است.

نرم‌افزار مدیریت شارژ ساختمان شارژمان

در نرم‌افزار شارژمان می‌توانید شارژ ساختمان را بر اساس خصوصیات مختلفی چون متراژ، تعداد اعضا، تعداد پارکینگ و… محاسبه کنید. علاوه بر این مورد، این نرم‌افزار شامل ویژگی‌های دیگری است که سر و کار داشتن به شارژ و هزینه‌ها را آسان می‌کند. این ویژگی‌ها شامل پرداخت شارژ، تابلوی اعلانات برای ارتباط اعضا با یکدیگر و مدیر ساختمان، ریز هزینه‌ها، جریمه دیرکرد، گزارش‌گیری، صندوق ذخیره پول و ایمیل رسید و … می‌شود.

نرم‌افزار برج

نرم‌افزار دیگری که در زمینه محاسبه شارژ ساختمان وجود دارد، برج نام دارد. در این نرم‌افزار قابلیت محاسبه شارژ ساختمان با انواع روش‌ها وجود دارد: شارژ ثابت واحدی، شارژ متراژی، شارژ نفری، شارژ نفر متراژی، شارژ ثابت واحد و شارژ متراژی، شارژ ثابت واحد و شارژ نفری، شارژ ثابت واحد و شارژ نفر متراژی، شارژ نفری و شارژ متراژی، شارژ ثابت واحد و شارژ متراژی و شارژ نفری، شارژ بر اساس هزینه.

در همه این نرم‌افزارها می‌توانید با استفاده از جدول‌ها و نمودارهایی چون جدول شارژ ماهیانه ساختمان، جدول شارژ سالانه ساختمان، جدول شارژ مربوط به هر واحد و… اطلاع‌رسانی را ساده‌تر کنید.

جمع‌بندی

برای محاسبه و پرداخت شارژ ساختمان، روش‌های مختلفی وجود دارد. این روش‌ها با توجه به نوع مجتمع انتخاب می‌شوند و همه واحدها ملزم به پرداخت به موقع شارژ هستند. انواع مختلف محاسبه شارژ ساختمان:

  • شارژ واحدی
  • شارژ متراژی
  • شارژ نفری
  • شارژ نفر متراژی
  • شارژ واحدی+ شارژ متراژی
  • شارژ واحدی+ شارژ نفری
  • شارژ واحدی+ شارژ نفری متراژی
  • شارژ نفری+ شارژ متراژی
  • شارژ واحدی+ شارژ متراژی+ شارژ نفری
  • شارژ بر اساس هزینه‌های آپارتمان

منبع: کیلید مگ

اشتراک گذاری:

ارسال دیدگاه