روش‌های خانگی برای باز کردن لوله فاضلاب

20 آبان 1402
۰ دیدگاه
زمان تقریبی مطالعه: ۹ دقیقه

سینک ظرف‌شویی عضو جدایی‌ناپذیر هر آشپزخانه‌ای است و روزانه حداقل سه بار بعد از صبحانه، ناهار و شام برای شستن ظرف‌های کثیف از آن استفاده می‌کنید. البته این حداقل میزان استفاده است و معمولا در روز بیشتر از این حرف‌ها از سینک ظرف‌شویی استفاده می‌کنیم.

از آنجا که ظرف‌های کثیف پر از پسماندهای غذایی، روغن، دانه‌های برنج و… هستند احتمال اینکه حین شستشوی ظروف این مواد از صافی‌های سینک عبور کنند زیاد است. این مواد بعد از ورود به لوله‌ فاضلاب ظرف‌شویی به دیواره‌های آن می‌چسبند و به مرور باعث گرفتگی لوله می‌شوند. در این مطلب ابتدا می‌خواهیم ببینیم که چطور باید از گرفتگی لوله جلوگیری کنیم و اگر چنین اتفاقی افتاد برای باز کردن لوله فاضلاب چه بکنیم.

پیشگیری بهتر از درمان

حتما شما هم این ضرب‌المثل را شنیده‌اید که می‌گویند «پیشگیری بهتر از درمان است». اگر لوله فاضلاب ظرف‌شویی بگیرد ممکن است هم مجبور شوید مبلغ زیادی را از جیب هزینه کنید و هم وقتتان تلف شود تا گرفتگی لوله برطرف شود و دوباره بتوانید به راحتی از آن استفاده کنید. اما با توجه به برخی نکات می‌توانید از این اتفاق جلوگیری کنید. در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم.

 

  • روغن دشمن اصلی لوله‌های فاضلاب است. روغن گرچه در نگاه اول مانند آب مایع است، اما اگر گرمای خود را از دست دهد جامد می‌شود. به همین دلیل نباید ته‌مانده‌ روغن مایع را داخل سینک ظرف‌شویی بریزید. البته ظرف‌های کثیف خودشان چربی‌هایی دارند و نمی‌توان مانع از ورود آن‌ها به لوله‌ فاضلاب شد. به همین دلیل حتما بعد از شستشوی ظروف چرب مقداری آب داغ در لوله بریزید تا جلوی خنک شدن چربی‌هایی را بگیرد که وارد لوله شده‌اند.

 

روغن نباید با آب سرد همراه شود چون در این صورت به جامد تغییر حالت داده و به دیواره لوله می‌چسبد.

 

  • تفاله‌های چای و قهوه از دیگر عوامل گرفتگی لوله‌های فاضلاب هستند. ممکن است فکر کنید که صافی سینک جلوی ورود تفاله‌ها به لوله‌ را می‌گیرد، اما باید بدانید که همیشه بخشی از این تفاله‌ها از صافی رد می‌شوند. این تفاله‌ها به جداره لوله می‌چسبند و استعداد بالایی در جذب مواد به خود دارند. به همین دلیل توصیه می‌شود که هنگام شستن قوری تفاله‌ها را جدا کرده و به امید صافی سینک نباشید. این موضوع به خصوص برای ما ایرانی‌ها که مصرف چایمان بالاست اهمیت زیادی دارد.
  • مواد غذایی نشاسته‌دار مانند برنج و ماکارونی، ژله و غذاهای فیبردار نیز برای لوله مثل سم عمل می‌کنند. چون وقتی که با آب ترکیب می‌شوند حجمشان زیاد شده و قدرت چسبندگی‌شان افزایش پیدا می‌کند. به همین دلیل قبل از شستن ظروف این مواد را در یک ظرف یا سطل آشغال تخلیه کنید.
  • پوست تخم‌ مرغ و استخوان ماهی نیز از دیگر مواردی هستند که می‌توانند لای اتصالات لوله‌ها گیر کنند و لوله را بند بیاورند.

این تصور که زباله‌های کوچک به راحتی از لوله عبور می‌کنند غلط است و در اکثر اوقات همین زباله‌ها عامل اصلی گرفتگی لوله فاضلاب آشپزخانه هستند.

 

اما دیر یا زود بالاخره روزی لوله فاضلاب آشپزخانه‌تان می‌گیرد. در این مواقع برای باز کردن لوله فاضلاب چه می‌توان کرد؟

لوله بازکن دستی

اگر احساس کردید لوله فاضلاب ظرف‌شویی‌تان گرفته‌ است قبل از هر چیز سنتی‌ترین روش را امتحان کنید. همه‌ ما تا به حال لوله‌ بازکن‌های دستی را دیده‌ایم.

بهتر است بخوانید:  قوانین تغییر نمای ساختمان

این ابزار که ساختار بسیار ساده‌ای دارد در بسیاری از موارد مشکل شما را برطرف می‌کند. کافی است آن را روی ورودی لوله فشار دهید، چند ثانیه صبر کنید و بعد آن را بالا بکشید. هر ۴ یا ۵ بار که این روند را تکرار کردید لوله بازکن را از دهانه لوله جدا کنید و بعد دوباره دست به کار شوید. بعد از مدتی خواهید دید جرم‌های درون لوله که راه آب را بند آورده بودند از آن خارج می‌شوند.

 

استفاده از لوله بازکن دستی اولین و ساده‌ترین کار برای باز کردن لوله فاضلاب آشپزخانه است.

 

محلول سرکه و جوش شیرین

در صورتی که گرفتگی لوله چندان شدید نباشد می‌توانید از ترکیب سرکه و جوش شیرین استفاده کنید. برای این کار نصف پیمانه سرکه و نصف پیمانه جوش شیرین را با هم ترکیب کنید. هنگام ترکیب این دو ماده کمی احتیاط کنید چون پس از ترکیب محلول شروع به جوشش می‌کند. زمانی که این اتفاق افتاد محلول را داخل لوله بریزید.

یک ساعت منتظر بمانید و در این مدت از ظرف‌شویی استفاده نکنید. در این حین یک کتری آب را جوش بیاورید. پس از گذشت یک ساعت آب جوش را آرام آرام در سینک خالی کنید. این نکته را هم فراموش نکنید که گاهی ممکن است لازم باشد که بیش از یک بار این فرآیند را تکرار کنید تا لوله به خوبی باز شود. تعداد دفعات تکرار مورد نیاز به شدت گرفتگی لوله بستگی دارد.

 

محلول سرکه و جوش شیرین جرم‌های لوله را در خود حل کرده و باعث باز شدن گرفتگی لوله می‌شود.

 

محلول نمک و جوش شیرین

اگر سرکه در خانه ندارید، نمک هم به کارتان می‌آید. این روش نیز درست مثل روش قبل است فقط با این تفاوت که به جای سرکه باید از نمک استفاده کنید. ترکیب نمک و جوش شیرین خاصیت انحلال بالایی دارد و به همین دلیل جرم‌های لوله را در خود حل می‌کند. وقتی که آب داغ را در لوله خالی می‌کنید تمام جرم‌ها به همراه این محلول شسته شده و وارد فاضلاب شهری می‌شود.

 

جارو برقی دمنده و خشک و تر

برخی از جارو برقی‌های پیشرفته علاوه بر حالت مکش، حالت دمندگی هم دارند. اگر در خانه چنین جارویی دارید می‌توانید از آن برای باز کردن لوله فاضلاب استفاده کنید. برای این کار لوله جارو برقی را روی دهانه لوله فاضلاب ظرف‌شویی قرار دهید. بعد دور آن را با پارچه یا حوله محکم بپوشانید و به نوعی آب‌بندی کنید.

سپس جارو برقی را در حالت دمندگی قرار داده و روشنش کنید. بادی که جارو برقی ایجاد می‌کند به جرم‌های لوله فشار وارد کرده و آن‌ها را از جداره لوله جدا می‌کند. همین کار باعث می‌شود گرفتگی لوله برطرف شود. بعد از چند دقیقه کمی آب داغ داخل لوله بریزید که همه‌ چیز تمیز شود.

از جارو برقی خشک و تر هم می‌توانید برای باز کردن لوله فاضلاب استفاده کنید. بدین منظور ابتدا جارو را روی حالت مکش مایعات قرار دهید. سپس لوله جارو برقی را در دهانه لوله فاضلاب ظرف‌شویی قرار دهید و آن را آب‌بندی کنید. در نهایت جارو را با نهایت قدرتش روشن کنید. اگر گرفتگی لوله شدید نباشد احتمالا کارتان راه می‌افتد.

 

جارو برقی‌های خشک و تر می‌توانند شبیه دستگاه‌های مکش لوله بازکنی عمل کرده و گرفتگی‌های نه چندان شدید را برطرف کنند.

بهتر است بخوانید:  همه چیز در مورد طرح نوسازی بافت فرسوده

 

تمیز کردن زانویی

اگر داخل کابینتی را نگاه کنید که زیر سینک ظرف‌شویی قرار دارد، قطعه‌ لوله‌ای نظرتان را جلب می‌کند. لوله‌ای خمیده که به زانوی انسان شباهت دارد. اصلا به علت همین شباهت به آن «زانویی» می‌گویند. این قطعه از لوله به خاطر شکل خاصی که دارد مستعد گرفتگی است.

به همین دلیل یکی از روش‌ها برای باز کردن لوله فاضلاب ظرف‌شویی این است که ابتدا زانویی را باز کنید و بعد شست‌و‌شویش داده و کاملا جرم‌گیری‌اش کنید. در نهایت آن را دوباره جا بزنید. البته این کار کمی کثیف‌کاری دارد بنابراین قبل از آن داخل کابینت را خالی کنید و کف زمین را با پارچه یا روزنامه بپوشانید.

 

در بسیاری از موارد گرفتگی زانویی موجب گرفتگی راه آب ظرف‌شویی می‌شود. اگر کمی فنی باشید می‌توانید این قطعه را باز کرده، شست‌و‌شو داده و سپس دوباره آن را جاگذاری کنید.

 

فنر زدن

برای باز کردن لوله فاضلاب باید به هر طریق که شده مواد چسبیده به جداره لوله را یا از بالا خارج کنید یا کاری کنید که شسته و وارد فاضلاب شوند. فنر زدن به شما کمک می‌کند این مواد را از بالا خارج کنید. برای این کار باید یک فنر را وارد لوله کنید و سعی کنید به کمک آن مو، چربی و سایر جرم‌ها را بیرون بکشید. البته معمولا در خانه‌ها چنین فنری پیدا نمی‌شود، ولی شما می‌توانید یک رخت‌آویز فلزی را صاف کنید و از آن به عنوان فنر استفاده کنید.

توجه کنید که در این روش باید سعی کنید جرم لوله را به سمت بالا بکشید نه اینکه آن را به پایین هل بدهید! بعد از اینکه احساس کردید به اندازه کافی محتویات کثیف لوله را تخلیه کرده‌اید، آب داغ را در سینک باز کنید تا لوله کاملا شسته شود.
تجهیزات فنر زدن شرکت‌های لوله بازکنی قوی‌تر است و اگر گرفتگی شدیدتر باشد باید سراغ آنها بروید.

اگر در خانه فنری مخصوص برای باز کردن لوله ندارید، می‌توانید یک رخت‌آویز فلزی را صاف کرده و از آن استفاده کنید.

 

جوهرنمک

پیش از هر چیز باید بدانید که گازهای متصاعد شده از جوهرنمک، خطرناک است. پس لازم است برای باز کردن لوله فاضلاب با جوهر نمک، حتما نکات ایمنی را رعایت نمایید. دقت کنید بینی و دهان خود را با ماسک کاملا بپوشانید و دستکش بپوشید.

جهت رفع گرفتگی لوله فاضلاب، با احتیاط فراوان یک پیمانه از جوهر نمک را با مقدار زیادی آب به خوبی مخلوط کنید. سپس این ترکیب را داخل لوله فاضلاب بریزید. اگر می‌خواهید برطرف شدن گرفتگی لوله فاضلاب به درستی انجام شود، بهتر است اجازه دهید این محلول برای نیم ساعت داخل چاه بماند و به خوبی لوله‌ها را تمیز کند. در پایان آب جوش بریزید. این کار منجر به باز کردن لوله فاضلاب می‌شود و اگر با دقت و احتیاط انجام شود اثربخشی بالایی دارد.

 

لوله بازکن‌های شیمیایی

استفاده از محلول لوله بازکن شاید آخرین گزینه شما قبل از زنگ زدن به شرکت‌های لوله بازکنی باشد. پیش از هر چیز به این نکته توجه کنید که اگر لوله‌ فاضلاب ظرف‌شویی‌تان قدیمی است اصلا سراغ لوله‌ بازکن‌های شیمیایی نروید. این مواد به خاطر خاصیت اسیدی خود ممکن است باعث پوسیدگی یا سوراخ شدن لوله‌های قدیمی شوند. در این صورت مجبور می‌شوید کلا لوله‌کشی فاضلاب را تعویض کنید.

بهتر است بخوانید:  کاربردهای سقف کاذب در معماری

لوله بازکن‌های شیمیایی دو نوع دارند. نوع اول مخصوص رفع گرفتگی چربی و ذرات غذاست و نوع دوم مخصوص از بین بردن موهای جمع شده در لوله. طبیعتا برای فاضلاب ظرف‌شویی باید از نوع اول استفاده کنید. پس هنگام خرید به این موضوع دقت کنید.

نحوه استفاده از مواد لوله بازکن با توجه به نوعشان متفاوت است. اگر ماده لوله بازکن شما مایع بود طبق دستورالعملی که روی بسته‌بندی‌اش درج شده مقداری از آن را داخل مجرای فاضلاب بریزید و پس از مدت زمانی که در دستورالعمل آمده آب را در سینک باز کنید.

اگر ماده لوله بازکن شما جامد بود باید آن را در دهانه‌ ورودی لوله بگذارید و آب را به صورت قطره‌ای روی آن باز کنید. بدین‌ ترتیب ماده در آب حل شده و وارد لوله می‌شود.

لوله بازکن‌های شیمیایی بخاری از خودشان متصاعد می‌کنند که برای بدن انسان بسیار مضر است. به همین دلیل باید هنگام کار با آنها دهان و بینی‌تان را با ماسک بپوشانید.

 

استفاده از لوله‌ بازکن‌های شیمیایی برای باز کردن لوله‌هایی که عمر بالایی دارند توصیه نمی‌شود. چون ممکن است باعث تخریب و خوردگی لوله شوند.

 

کمک گرفتن از لوله‌کش

از دیگر روش‌های باز کردن لوله فاضلاب این است که با لوله‌کش تماس بگیرید. بله. در نهایت، اگر گرفتگی لوله‌های فاضلاب ظرفشویی شما به حدی بود که پس از انجام همه کارهای بالا به نتیجه‌ای نرسیدید، یا زمان لازم برای انجام این کار ندارید لازم است که با موسسات چاه بازکنی تماس بگیرید. به این ترتیب با کمک گرفتن از فردی متبحر که مجهز به ابزارهای لازم است، تخصص و تجربه دارد، گرفتگی لوله فاضلاب خود را برطرف نمایید.

 

جمع‌بندی

در ابتدا چند راه جهت پیشگیری از گرفتگی لوله فاضلاب معرفی شد که بسیار اهمیت دارند. با این راه‌ها و مراقبت به شیوه‌‌ی صحیح، ممکن است هیچوقت سر و کارتان به روش‌های باز کردن لوله فاضلاب نیفتد. با این حال اگر به هر دلیلی درگیر گرفتگی لوله فاضلاب ظرفشویی شدید، می‌توانید با استفاده از روش‌های معرفی شده و لوازمی که در خانه دارید، راهی سریع برای باز کردن لوله فاضلاب پیدا کنید. سپس با تهیه‌ی وسایل لازم یا تماس با متخصص نسبت به رفع مشکل در درازمدت اقدام نمایید.
با رعایت موارد به ظاهر ساده، می‌توانید تا حد زیادی از گرفتگی لوله فاضلاب جلوگیری کنید. اما چنان‌چه باز هم با این مشکل مواجه شدید، در این مطلب روش‌های باز کردن لوله فاضلاب ظرفشویی را به شما ارائه دادیم.

  • گرفتگی لوله فاضلاب ظرف‌شویی از اتفاقاتی است که ممکن است در طول زندگی همه ما رخ دهد.
  • برای پیشگیری از گرفتگی باید مانع از ورود روغن، مواد نشاسته‌دار، تفاله‌های چای و قهوه و استخوان ماهی به لوله شوید.
  • اولین و ساده‌ترین روش برای باز کردن لوله فاضلاب استفاده از لوله بازکن دستی است.
  • محلول سرکه و جوش شیرین یا نمک و جوش شیرین نیز می‌توانند گرفتگی‌های مختصر را رفع کنند.
  • جارو برقی‌های دمنده یا جارو برقی‌های تر و خشک در مواردی می‌توانند به شما در رفع گرفتگی کمک کنند.
  • زانویی مستعد گرفتگی است و گاهی با تمیز کردن آن گرفتگی لوله باز می‌شود.
  • استفاده از لوله بازکن‌های شیمیایی برای گرفتگی‌های شدیدتر مناسب است، هرچند برای لوله‌های قدیمی توصیه نمی‌شود.

منبع: کیلیدمگ

اشتراک گذاری:

ارسال دیدگاه