اجاره روزانه منزل
فهرست مطالب
اجاره دادن منزل به مسافران به صورت روزانه، توسط بنگاه یا طرفین عقد، تنها در صورتی میسر خواهد بود که موجر، از مجوز های قانونی لازم، برخوردار باشد؛ در غیر این صورت، موجر، مرتکب تخلف صنفی شده و بر اساس قانون نظام صنفی، مشمول حکم قانونی اجاره روزانه منزل و مجازاتی، نظیر جریمه نقدی خواهد شد.
با توجه به تمرکز گردشگری در برخی نقاط خاص کشور، نظیر شمال یا جنوب، همچنین، تمرکز مراکز اداری و درمانی در کلانشهرهایی نظیر تهران، مشهد، تبریز، فارس و… پدیده اجاره روزانه منزل، جایگزین اقامت در هتل ها و مسافرخانه ها شده و اکثر افراد، مایلند برای ساعات و روزهایی که در شهری غیر از محل سکونت خود هستند، به جای هتل، سوئیت و واحد مبله، اجاره کنند.
مسائل غیر قانونی و غیر اخلاقی ناشی از رواج اجاره روزانه منزل، سبب ایجاد قوانین سخت گیرانه ای در اجاره روزانه و ساعتی و در برخی موارد، ممنوعیت اجاره منزل مبله به مسافران و گردشگران شده و ضروری است، اشخاصی که اقدام به اجاره دادن منزل به مسافران، به صورت ساعتی یا روزانه یا کمتر از ۵ ماه می نمایند، از این احکام و قوانین، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر، چیستی، قانون، جرم بودن یا نبودن و حکم قانونی اجاره روزانه منزل و ویلا، همچنین قواعد اجاره دادن خانه به مسافران مورد بررسی قرار گرفته و فایل دانلود نمونه قرارداد اجاره منزل، سوئیت و باغ ویلا به صورت روزانه یا ساعتی، ارائه شده است.
اجاره روزانه منزل چیست؟
در پاسخ به این پرسش که مقصود از اجاره روزانه منزل چیست؟ باید گفت، اجاره روزانه منزل نیز یکی از مصادیق عقد اجاره بوده و به موجب آن، اجاره کننده منزل مبله یا سوئیت یا ویلا، برای تاریخ و روز مقرر شده در قرارداد اجاره، مالک منافع خانه اجاره شده خواهد بود و موجر نیز مالک اجاره بهای پرداختی، توسط موجر.
قرارداد اجاره روزانه منزل، عقدی لازم و معیین است و جز در موارد پیش بینی شده در قرارداد، هیچ یک از طرفین عقد اجاره، حق فسخ یک طرفه یا زودتر از موعد آن را نخواهد داشت. اجاره دادن منزل به مسافران به صورت روزانه و ساعتی، بیشتر میان مسافران و مالکان منزل مبله، آپارتمان، باغ ویلا، در کلان شهر ها، شهرهای زیارتی، سیاحتی و… رواج دارد اما، انعقاد آن در سایر شهر ها نیز در صورت رعایت شرایط و قوانین، بلامانع است.
با توجه به رواج برخی جرایم و فسادهای اخلاقی بر اثر اجاره روزانه منزل به مسافران یا ساکنین و بومی های هر شهر، دولت، علاوه بر قوانین و شرایط لازم برای انعقاد عقد اجاره، قوانین و شرایط جدیدی را برای اجاره روزانه منزل، ویلا و… پیش بینی نموده است که به شرح زیر هستند:
مالکان دارای منزل مبله، باغ ویلا، سوئیت و سایر اشخاصی که قصد انعقاد قرارداد اجاره به صورت روزانه، ساعتی و برای مدتی کمتر از ۵ ماه را داشته و به عبارتی می خواهند از منزل خود به عنوان خانه مسافر استفاده کنند، باید، از نهادهای ذی صلاح که حسب مورد، وزرات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، همچنین اداره اماکن است، اقدام به کسب مجوز های لازم نمایند.
بنگاه های املاک، تنها در صورتی حق تنظیم قرارداد مربوط به اجاره منزل، سوئیت، باغ ویلا و… را به صورت روزانه، ساعتی یا کمتر از ۵ ماه خواهند داشت که مجوزهای اخذ شده توسط مالک از نهادهای ذی صلاح را رویت و استعلام نمایند.
هردو طرف قرارداد اجاره روانه منزل، باغ ویلا و…. باید از اهلیت قانونی (عقل، بلوغ و رشد)، برخوردار بوده؛ با میل و رضای قلبی اقدام به ایجاد عقد کرده و ایجاب و قبول خود را اعلام کنند؛ موضوع عقد اجاره را مشخص و معین کرده و با جهت مشروع و قانونی، قرارداد را منعقد نمایند. بدون وجود شرایط مذکور، فرد با ممنوعیت اجاره منزل مبله یا ویلا و… به صورت روزانه، ساعتی یا برای کمتر از ۵ ماه، روبرو خواهد بود و در صورت انجام، با تبعات قانونی آن، مواجه می گردد.
قانون اجاره روزانه منزل و ویلا
در توضیح قانون اجاره روزانه منزل و ویلا، می توان دو وجه را مورد بررسی قرار داد؛ یکی اینکه قانون حاکم بر اجاره دادن منزل به مسافران یا اجاره روزانه سوئیت مبله، باغ ویلا و… چیست و دوم اینکه چه شرایط و قوانینی برای اجاره منزل مبله، باغ ویلا، آپارتمان و… به صورت، روزانه، ساعتی و یا کمتر از ۵ ماه، لازم الرعایه هستند.
در توضیح وجه اول، باید گفت، قانون حاکم بر اجاره روزانه منزل و ویلا، قانون مدنی و قوانین روابط موجر و مستاجر ۱۳۵۶ و ۱۳۷۶ بوده و افراد برای اطلاع از چگونگی انعقاد این قرارداد، شرایط لازم، مدارک و… باید به قوانین مذکور، مراجعه کنند.
در توضیح وجه دوم باید گفت، مواردی نظیر رعایت شرایط صحت معاملات؛ وجود اهلیت؛ داشتن حق تصرف قانونی در عین مستاجره و مال الاجاره، توسط موجر و مستاجر؛ داشتن مجوز از نهادهای صلاحیت دار، در مواردی که افراد، اقدام به اجاره روزانه، ساعتی یا کمتر از ۵ ماه ملک خود به دیگری، اعم از بومی یا مسافر می نمایند؛
قدرت تسلیم عین مستاجره در موعد مقرر در قرارداد اجاره به مستاجر، به نحوی که بتوان از منافع آن، منتفع شد و سایر مواردی که در خصوص عقد اجاره در قانون مدنی، قانون روابط موجر و مستاجر و سایر دستورالعمل ها و آیین نامه ها ذکر شده، شرایط و قوانین حاکم بر اجاره منزل مبله، باغ ویلا، آپارتمان و… به صورت، روزانه، ساعتی و یا کمتر از ۵ ماه، هستند.
جرم و حکم قانونی اجاره روزانه منزل
پیرو اخبار منتشره در خصوص ممنوعیت اجاره منزل مبله به صورت ساعتی و روزانه در برخی موارد و محدودیت هایی که برای اجاره دادن منزل به مسافران، به صورت روزانه، ساعتی یا کمتر از ۵ ماه، ایجاد شد، سوالاتی پیرامون جرم و حکم قانونی اجاره روزانه منزل، مطرح می گردد که در این تیتر از مقاله، مهم ترین این سوالات بررسی و به آن ها، پاسخ داده خواهد شد.
از سوالات رایج، مبنی بر این است که آیا اجاره دادن منزل به مسافران یا افراد بومی، به صورت ساعتی، روزانه یا مدتی کمتر از ۵ ماه، جرم است و در صورت جرم بودن، حکم قانونی آن چیست؟ در خصوص جرم بودن اجاره روزانه منزل، باید گفت، این عمل، به هیچ وجه در قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین، جرم انگاری نشده و در صورت رعایت شرایط و قواعد مربوط به این قرارداد، دارای اثر قانونی و مورد حمایت قانون گذار نیز خواهد بود.
تنها مساله ای که ممنوعیت اجاره منزل مبله یا باغ ویلا و آپارتمان را به صورت ساعتی و روزانه یا مدتی کمتر از ۵ ماه، ایجاد می کند و در صورت اقدام به آن، فرد را با حکم قانونی این مساله، مواجه خواهد کرد، اقدام به اجاره دادن منزل به مسافران، به صورت روزانه، ساعتی یا کمتر از ۵ ماه، بدون کسب مجوز از وزارت گردشگری و میراث فرهنگی است.
در صورتی که فردی، با شرایط مطروحه در پاراگراف قبل، اقدام به اجاره دادن منزل خود نماید، متخلف صنفی شناخته شده و با تبعاتی چون، پلمپ، جریمه و… مواجه می گردد و در شرایطی که همسایگان به علت مزاحمت ناشی از رفت و آمد اجاره کنندگان، اقدام به شکایت از موجر نمایند یا جرمی در ملک اجاره داده شده واقع گردد، فرد با تبعات قانونی و حقوقی آن نیز، مواجه خواهد شد.
حکم قانونی انعقاد قرارداد اجاره روزانه منزل در بنگاه ها، بدون اینکه مجوز موجر را رویت کرده باشند، روبرو شدن با موارد پیش بینی شده به عنوان مجازات در آیین نامه و دستورالعمل های داخلی اتحادیه املاک است که اموری چون جریمه، پلمپ و باطل شدن مجوز کسب را در بر می گیرد.
اجاره دادن خانه به مسافران
اجاره دادن خانه به مسافران، توسط مالک یا نماینده قانونی او امکان پذیر بوده و افراد می توانند، قرارداد آن را به صورت شفاهی و یا کتبی، توسط بنگاه املاک، دفترخانه و یا شخصا، تنظیم کرده و بدین ترتیب، قرارداد اجاره و آثار حقوقی ناشی از آن را ایجاد کنند.
در صورتی که تنظیم قرارداد اجاره خانه به مسافران در شهرهای زیارتی و سیاحتی، در بنگاه صورت می گیرد، مدت قرارداد، نباید از ۵ ماه، کمتر باشد یا در چنین شرایطی، مالک، از مجوز قانونی برای اجاره روزانه، ساعتی یا کمتر از ۵ ماه ملک به مسافران و سایر اشخاص، برخوردار بوده و بنگاه این مجوز را رویت و ضمیمه قرارداد اجاره کند.
در صورت که فردی شخصا، با کسب مجوز یا بدون کسب آن، برای مدت کمتر از ۵ ماه یا بیشتر، اقدام به اجاره خانه، سوئیت یا منزل مبله خود به مسافران در شهرهای زیارتی و سیاحتی یا سایر شهرها کرده و این امر موجب ارتکاب جرایمی اعم از جرایم منافی عفت، شرب خمر و… شود،حسب مورد و شرایط، مسئول بوده و چنانچه شکایتی از وی صورت گیرد یا ضابطین قضایی، مساله را کشف کنند، برابر قانون، با وی، برخورد خواهد شد.
نمونه قرارداد اجاره روزانه منزل
با توضیحاتی که در تیترهای قبلی، در خصوص حکم قانونی اجاره روزانه منزل به مسافران و یا سایر افراد، ارائه شد، برخی اشخاص، گمان می کنند که تنظیم چنین قراردادی، متفاوت از تنظیم قرارداد اجاره، به صورت بلند مدت است؛ حال اینکه اینگونه نیست. لذا، در این تیتر از مقاله، یک نمونه قرارداد اجاره روزانه منزل که توسط موجر و مستاجر، قابل تنظیم و انعقاد است، ارائه شده تا علاقمندان، در صورت نیاز، از آن، استفاده و اجاره نامه دستی خود را تنظیم کنند.
شایان ذکر است، تنظیم قرارداد اجاره روزانه منزل، توسط موجر و مستاجر، در نمونه فرم های از پیش آماده بنگاه املاک نیز امکان پذیر است و افراد می توانند با دانلود آن ها، به جای دست نویس کردن قرارداد، از متن از پیش آماده استفاده کنند و صرفا جاهای خالی نیاز به تکمیل یا شروط اضافی مد نظر خود را در قرارداد، درج کرده و در نهایت، ذیل آن را امضا بزنند.
نمونه قرارداد اجاره سوئیت
قرارداد اجاره سوئیت مبله نیز از جمله مصادیق عقد اجاره است که حسب مورد و در صورت داشتن مجوز توسط مالک، می تواند به صورت روزانه، ساعتی یا کمتر از ۵ ماه منعقد گردد و در صورت نداشتن مجوز، مدت قرارداد، حتما باید، بیش از ۵ ماه، تعیین گردد. در زیر، یک نمونه قرارداد اجاره سوئیت، ارائه شده است.
امروزه، علاقمندان به داشتن کد رهگیری در قرارداد اجاره خود، یا بنگاه ها برای اخذ کد رهگیری برای اجاره نامه مستاجر، باید اقدام به ثبت قرارداد اجاره مسکن در سامانه مخصوص آن نمایند که مطالعه مقاله پیشنهادی در قسمت حتما بخوانید، جهت کسب اطلاعات بیشتر پیرامون این موضوع، توصیه می گردد.
نمونه قرارداد اجاره روزانه باغ ویلا
یکی از مصادیق و موضوعات قرارداد اجاره، اجاره روزانه باغ ویلا است که این امر، نیازمند اخذ مجوز های قانونی از سازمان میراث فرهنگی و گردشگردی، اماکن و سایر نهادهای ذی صلاح، توسط مالک دارد. پس از اخذ مجوز های لازم و در صورت وجود شرایط، فرد می تواند با کمک نمونه قرارداد اجاره روزانه باغ ویلا ارائه شده در این تیتر از مقاله دینا، قرارداد را میان خود و مستاجر، تنظیم نماید.
سوالات متداول
۱- مقصود از اجاره روزانه منزل چیست؟
مقصود از اجاره روزانه منزل، انعقاد عقد اجاره، در خصوص انتقال مالکیت منافع یک منزل برای مدتی کوتاه اعم از یک روز یا بیشتر، به مستاجر، در قبال دریافت اجاره بها می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
۲- قوانین اجاره روزانه منزل یا ویلا چیست؟
از جمله قوانین اجاره روزانه منزل یا ویلا این است که مالکی که قصد اجاره ملک خود برای مدتی کمتر از ۵ ماه را دارد، باید از وزارت گردشگری و میراث فرهنگی و سایر نهادهای ذی صلاح، مجوز های لازم را اخذ نموده باشد که جزئیات این امر در متن مقاله ارائه شده است.
۳- قانون حاکم بر اجاره روزانه منزل چیست؟
قانون حاکم بر اجاره روزانه منزل، قانون مدنی و قوانین روابط موجر و مستاجر ۱۳۵۶ و ۱۳۷۶ می باشد که جزئیات این امر در متن مقاله ارائه شده است.
منبع: سایت مشاوره حقوقی دینا